söndag 25 oktober 2009

Fattigmanssilver

Verkar som min blogg har blivit en veckoblogg. Jag klickar mig in på era bloggar och läser men har själv inte så mycket att blogga om för tillfället.

I veckan var jag på loppis men hittade inget. Det verkar som om jag har svårt för att göra dom där riktiga fynden just nu. I alla fall, jag köpte en 6 år gammal Antik & Auktion där det stod förklarat lite om fattigmanssilver. Jag har egentligen aldrig fördjupat mig i vad begreppet fattigmanssilver står för så jag blev naturligtvis intresserad.

Det är inte som det låter. Det är en typ av konstglas som var populärt i de borgerliga kretsarna, för dyrt för dom fattiga men ändå relativt billigt. 1849 fick en man, F Hale Thomson, patent på sin uppfinning att försilvra glas. Det är inte särskilt hållbart. Därför hittar man väldigt få felfria exemplar från 1800-talet. Enligt artikeln så har en uppköpare köpt upp allt fattigmanssilver han har hittat och sålt det vidare till USA. Det nämns också i artikeln att nysilver kommer att skjuta i höjden prismässigt. Nysilver producerat av C G Råström i Stockholm är sådant som kännarna letar efter så lägg vantarna på det om det dyker upp! I och för sig så lägger jag hellre mina lovikka på användbara loppisfynd än samlarobjekt. Några dyrbarheter har jag, så vitt jag vet, inte.

Hoppas att någon har intresse av det jag har skrivit idag. Det finns kanske någon mer än jag som har undrat vad fattigmanssilver är.

Förra inlägget handlade om Wabi Sabi. Det är många med mig som tycker att det inte är så stor skillnad mellan Wabi Sabi och Shabby Chic. Egentligen har det ingen betydelse vad man kallar det tycker jag. Det finaste är när man skapar sin egen stil med inspiration lite här och där, eller hur?

Fattigmanssilvret på bilden kommer från Lovisa på Landet förutom den stora ljusstaken som jag fått i present av min son Jacob. Han är snäll han:-)

Nu får vi se om jag håller mig till veckobloggande eller om jag hamnar i en frenetisk bloggperiod. Man vet aldrig...

Ha det bra

Åsa

söndag 18 oktober 2009

Ännu en ängel

Vilken strålande fin söndag vi har, åtminstone här i Skåne. Jag har tagit en lång promenad med Hilma. Jag känner att kreativiteten bankar på i huvudet. Eller så är det vinet jag drack i går. Var på ett trevligt 40-årskalas. Nu funderar jag på om jag ska gjuta något eller sy eller kanske måla?
Apropå måla så har jag börjat se med andra ögon på vårt hem. För mycket vitt helt enkelt, eller rättare sagt, för välmålat. Jag går runt med ett sandpapper och slipar lite här och var..

Läste på en blogg om den "nya" företeelsen wabi sabi. Jag trodde först att det var en maträtt...Jag får inte riktigt grepp om vad det är som skiljer shabby chic-stilen från wabi sabi. Det här har jag kopierat från Sköna hem:

"I ett wabi-sabi hem finns:
Okonstlad och ödmjuk inredning.
Naturligt åldrade ting med vacker patina.
Antika föremål som betyder mycket för dig och som bär med sig en historia.
Återvinningsbara material.
Föremål med nostalgiska kopplingar.
Naturmaterial som trä och sten snarare än plast eller krom.
Enkla dova färger som hämtat sin palett från naturen."

Du kan läsa hela artikeln här

Ängeln på bilden är den senaste som har landat hos oss. Hon sitter på ett mossbord som jag har på altanen. Jag kan inte gå förbi en ängel utan att köpa den. Undrar hur många jag har egentligen?

söndag 11 oktober 2009

Dagdrömmerier


Jag har alltid drömt och fanstiserat om inredning. Bygga om hit och dit. Vi byggde om och flyttade in i vårt hus 2006. Jag hade chansen att få allt precis som jag ville och därmed skulle det väl vara slut på dagdrömmeriet? Men icke! Knappt hade byggarna stängt dörren förrän jag var igång igen. Blir jag aldrig nöjd?

Så här går tankarna idag: I badrummet satte vi in ett hörnbadkar. Problemet är att det är alldeles för grunt och varmvattenberedaren klarar inte av att fylla karet med varmvatten. Man får ligga platt på botten för att täcka hela kroppen med halvljummet vatten. Nu drömmer jag om en ny varmvattenberedare och att sätta dit ett härligt djupt gammeldags badkar på lejonfötter. Men, hur fick vi in hörnbadkaret i badrummet och hur får vi ut det? Och hur får jag Lars med på noterna?

Jag hade också bestämt mig för en stor porslinsvask från Franke eller budgetalternativet Ikea. Förfärade röster i omgivningen varnade mig för det. Vasken skulle spricka, koppar och fat likaså. Jag lyssnade och det blev en trist plåtvask från Ikea. För ett par månader sedan satte syrran in en sådan porslinsvask som jag ville ha och den är jättefin! Lägga en gummiduk i botten på vasken för att skydda disken, den lösningen var det ingen som kom på när jag ville ha en.

En vägg i sovrummet skulle ha garderober. För att fylla utrymmet fick vi ta en ful variant från Ikea i grått med boklister. Jättefult! Dörrarna ska bort, fortare än kvickt! Eller åtminstone målas vita eller kläs med pärlspont eller nåt!

Jag är lite kinkig idag. Kan bero på att jag tvingades sitta och se på fotboll i går. För mig är det intressantare att se målarfärg torka! Vi hade gäster och jag städade och donade hela dagen för att hamna framför TV:n..Nåväl, sedan spelade vi kort och det är ju kul.

Vädret? Regnigt och grått. Nu ska jag slänga mig med en filt i soffan i sällskap av Camilla Läckberg.

Ha en bra fortsatt söndag!
Kram
Åsa



fredag 9 oktober 2009

Vinst

Min vinst har kommit! Wabi Sabi och Stil og Genbrugs gemensamma tävling vann jag! Det här jättefina nattlinnet kom med posten idag. Jag fick lyckofnatt när jag slet upp paketet och såg att Helle hade lagt dit en ursöt "själavärmare" också. Tack så jättemycket! Till på köpet är det ett underbart höstväder just nu så min dag har börjat bra...

Nu blir det inte mer för den här gången. Måste jobba lite också;-)
Ha det bra
Kram/Åsa

tisdag 6 oktober 2009

Flytspackel


Vill bara visa hur det blir när man gjuter med flytspackel. Ytan blir jämnare än med finbetong. Jag provade att gjuta rosor (i formen från Åhléns) men dom blev bättre i finbetong tycker jag. Jag köpte hjärtformen på Lagerhaus och bokstavsformerna på Bolagret. Nästa steg blir att försöka göra egna formar på något sätt..Tips och idéer mottages tacksamt!
Vi har haft ett strålande vackert höstväder här i Skåne idag. Hoppas det håller i sig.
Ha det bra
Kram/Åsa

söndag 4 oktober 2009

Kanelbullens dag

I fredags var jag i Malmö med Anita som jag träffat genom bloggen. Vi hade det jättetrevligt och hon visade mig några butiker i Malmö som jag aldrig varit i. Först hamnade vi på Sopstationen, ett loppis, där jag fick med mig en vitmålad äppletstol för 20 kr. (Sopstationen har jag varit många gånger på..)Det blev några ljusstakar i fattigmanssilver, lite småpynt och den fina välkommenskylten som jag ska sätta på dörren. Så fick jag lite hortensior av Anita som jag ska torka.

Igår gjöt jag lite med flytspackel. Har inte kollat hur det blev men ska göra det idag och blev det bra så visar jag det...

Jag ser att min räknare har passerat 25000! Det är ju helt makalöst roligt! Tack alla ni som har ork och intresse av att titta in hos mig.

Nu ska det bli kanelbullar i massor. Det är ju Kanelbullens dag idag!

Ha det bra